Ramona Ursu în dialog cu Sabin Gherman: „Vine o gașcă, dă țara asta de toți pereții și gata?”

Ramona Ursu: Sabin, Clujul a fost, într-un fel, vedeta protestelor din România. Zeci de mii de oameni s-au mobilizat în capitala Ardealului, fiind un exemplu pentru alte orașe. Cum ai trăit prima seară de proteste?

Sabin Gherman: Oamenii s-au adunat natural, a fost o spaimă colectivă, nu puteai sta pur și simplu în fața televizorului, trebuia să ieși si să spui. La început, a fost ceva nedefinit, știai că acum e musai să aperi un câștig pe care l-ai băgat sau nu în seamă – e vorba de viitor. S-au strâns în prima seară peste 3.000 de oameni, tineri, bătrâni, copii: toți eram cu ochii pe telefon să vedem dacă ies Bucureștiul și Timișoara. S-a reeditat într-un fel decembrie ‘89, aceeași atmosferă apăsătoare, aceleași tăceri, aceiași jandarmi care nu știau foarte bine cum ar trebui sa trateze situația. Abia în seara următoare, după ce am văzut că ies și celelalte orașe, am putut răsufla ușurați.

R.U.: Ești jurnalist de atâția ani, știi foarte bine istoricul PSD, te-a surprins această Ordonanță 13 dată de Guvern aproape imediat după învestire? Ce așteptări aveai de la această clasă politică?

S.G.: PSD e partidul de la care te aștepți la orice – și nu ideologia e cauza, ci colmatarea totală a sistemului de selecție. Socialiștii români, în toată istoria lor recentă, au arătat că pur și simplu nu știu sau nu vor să facă din puterea votului un bun public; puterea lor trebuie să fie totală și donată unui lider-tătuc. Ceremonialul ăsta îl vedem de aproape trei decenii și atacul ăsta la Justiție vine cumva în logica asta spurcată. Ce așteptări?

Cu un condamnat în fruntea partidului, a surprins nu atacul, ci faptul că au atacat atât de repede. Au dat România de pereți în mai puțin de o lună, au făcut o suspiciune dintr-o insulă care ținea cu dinții de euro-atlantism. Mai de frică, mai din convingere, mai prin comparație cu vecinii, eram în lumea buna, stabilă, predictibilă. Asta au distrus și trebuie să plătească.

R.U.: Sute de mii de români au protestat pentru a apăra statul de drept, reacția cetățenilor fiind aplaudată la scenă deschisă pe plan internațional. Cum de un popor care strigă acum în stradă „DNA să vină să vă ia!” a ales, acum puțin timp, în mare majoritate, un partid condus de Liviu Dragnea, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare și inculpat într-un alt dosar? Ce s-a întâmplat, în 11 decembrie 2016, cu acest simț al Justiției?

S.G. Nu mai cred că această bulversare a țării ține doar de spaimele unui șmecheraș din Teleorman și de slugăreala unui semi-bănățean. Nu cred că poți, fără un plan extrem de bine pus la punct, să continui dinamitarea României când Departamentul de Stat al SUA, Comisia Europeană, Consiliul și Parlamentul European, ambasadele celor mai influente democrații din lume, partenerii tăi socialiști și toți ceilalți iți transmit că ești un pericol la adresa statului de drept – și tu îndrăznești nebunește să o faci, ajutat de o mass-media din ce în ce mai fascinată de euroscepticisme. Nu-l întreabă nimeni pe Dragnea despre vizitele în Rusia, din 2010 încoace, cele amintite de un fost coleg deputat? Nu face nimeni legătura că, din 2012 încoace, de câte ori au fost votați masiv, pesediștii au încercat să ne scoată de pe linie? Totul se va reduce la „mă scuzați, am greșit”? Vine o gașcă, dă țara asta de toți pereții și gata? Pentru ăștia nu există Cod Penal? E o parte specială a Codului Penal care ar putea rezolva dilema, asa ma gândesc.

R.U.: Numeroasele intoxicări de presă care-l au drept personaj principl pe Soros, „străinul care vrea să ne fure țara”, fac parte dintr-un scenariu mai amplu, în care atât politicienii aflați la putere, cât și presa pe care o controlează propagă ideea că suntem în pericol să ne pierdem ca popor. În același registru, putem include și atacurile la adresa președintelui Klaus Iohannis, despre care se susține, în mod fals, că nu este român și că vrea să ne dezbine. Este un scenariu care prinde în rândul unei părți a populației. De unde crezi că vine teama asta că străinii ne fac rău? Are rădăcini mai adânci decât ceea ce vedem acum?

S.G.: Nu Soros îi macină pe ei, ci societatea deschisă. Au făcut dintr-un finanțist sperietoare națională exact cei care nu pot dovedi de unde au apărut vilele pe două străzi dintr-un salariu de bugetar. S-a intrat în transa naționalismului și, dacă ne uităm în istorie, autohtonisme dintr-astea spumante au mai fost în zorii nazismului românesc: „România românilor” e sloganul Partidului Național-Socialist al colonelui Tătărescu din anii ‘30, cel cu Pavaza de Otel si cu stema nazista pe drapel (foto dreapta)Aceeași spaimă ca vin străinii și ne iau resursele și ne fac colonie, a ajuns nazismul lui Tătătrescu generator de idei pentru Dragnea și Tăriceanu. Da, în secolul 21, într-o țară NATO și membră a Uniunii Europene. Au pus pe tapet mândria de a fi român în paralel cu jaful din buzunarele românilor. Și când hoții vorbesc despre mândria de a fi român, prefer o rușine vindecătoare.

Cât despre rădăcini, să nu uităm că în România există o tradiție neagră a anti-„strainismului”, mai exact a antisemitismului și antimaghiarismului. De la Alecsandri la Kogălniceanu, de la Bratianu la Ceaușescu, prin fundătura asta ne-am plimbat mereu. Toată nebunia asta, pusă laolaltă cu disprețul față de educație, amorsează o bombă care poate scoate România de pe orice drum al normalității.

Dacă ai observat, acum încearcă cu disperare să schimbe subiectul, au revenit la Soros, la multinaționale și se agață de orice știre din Transilvania. Vor merge pe ideea pericolului destrămării, vor încerca spaime „unificatoare”, în paralel cu datul fustelor peste cap că trebuie sa îi lăsăm să lucreze pentru binele poporului.

R.U.: Epoca Năstase a fost ca un topor ținut de PSD deasupra capului presei libere. Cum vezi acum lucrurile în privința libertății presei? Atacurile liderilor PSD la adresa jurnaliștilor care nu li se supun au început deja și putem să ne gândim doar la acea listă neagră făcută public de Carmen Dan, prin care ministrul de Interne reproșa că unii ziariști mobilizează oamenii la proteste.

S.G.: Libertatea presei e demult apusă, jurnaliștii, în marea lor majoritate, au obosit să mai țină piept patronilor. De multe ori găsești pe Facebook ceea ce patronii interzic în ziare și televiziuni. Bine, încă Dragnea nu poate fi Erdogan și să interzică asta, dar hai sa fim sinceri: pesediștii nu interzic Facebookul, dar fac presiuni către patronii de presă ca să-i cumințească sau sa îi ejecteze pe cei care fac presa asta paralelă. Asta se întâmplă deja de două luni. Lumea încă nu înțelege că gașca asta roșie cu mână de fier conduce partidul și cu mână de fier aspiră sa conducă și țara. N-o sa aibă scrupule și românii ar trebui să știe: nimeni n-a fost anunțat in ‘47 că, gata!, am terminat-o cu capitalismul și, de mâine dimineață de la șapte, mergem către comunism; nu, lucrurile s-au întâmplat pe nesimțite, vedeai aici un abuz, dincolo altul, te mirai, te speriai și tăceai și, din tăcere în tăcere, toate abuzurile astea s-au formatat ca un sistem. Și sistemul a durat decenii și a costat milioane de morți.

R.U: „Dacă regret ceva, acum la treizeci de ani, e că m-am născut aici, că fac parte din cei ce au învățat pe la școli că poporul ăsta, boborul, domnilor, a fost într-o erecție continuă în fața istoriei. (…) Ăștia suntem, peticiți în cur, rupți în coate; intrăm în istorie ca-ntr-o infectă crâșmă de cartier”. Asta scriai, în 1998, în celebrul manifest „M-am săturat de România!”. Au trecut aproape 20 de ani de atunci, acum ce regreți?

S.G.: Regret că suntem în aceeași crâșmă, conduși de aceiași peticiți in cur. Regret că manualul de istorie e încă monopolul celor care mai fac din țara asta suma spaimelor naționale, regret că nu avem o Academie alternativă la neamprostia de azi, regret că activiștii de partid de pe vremuri, unii, azi, academicieni, sunt acum descurcăreții cu ștaif, cocoțați în vârful universităților, în vârful a tot ce ne putea salva. Dar o sa îți spun și de ce mă bucur: în astea două săptămâni, în stradă s-a format o comunitate, un mic popor muncitor și educat, o Românie paralelă; în sfârșit ne-am văzut unii pe alții la chip, în sfârșit ne-am adunat laolaltă și putem urni ceea ce până acum știam dintr-un imn: deșteptarea. Imnul nu se mai cântă doar la meciuri – asta va fi secretul reușitei noastre.

Interviuri recomandate:

Ramona Ursu în dialog cu Gabriel Liiceanu. „Să-i ținem sub lupă”

Ramona Ursu în dialog cu Paul Dragoș Aligică: „Votul liber nu dă un cec în alb nimănui. A fost votat un program de guvernare, nu o schimbare de regim”

Ramona Ursu

Ramona Ursu

Ramona Ursu e ziaristă. Din convingere. Adoră să scrie. Să vorbească. Să descopere. Dar mai ales să-i asculte pe oameni.
Ramona Ursu

5 Comment

  1. vasile says: Reply

    Oferta anului 2017. Minim 491,52 euro. Nu trebuie experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerem: cunostinte minime utilizare calculator (word, pdf, email, internet), seriozitate, lucru 2 ore pe zi. Pentru a aplica la oferta, trimiteti mesajul APLIC la una dintre adresele de email ale departamentului de informatii: vasileiuliu@gmail.com

  2. Octavian Razvan says: Reply

    Excelent text.

  3. […] Ramona Ursu în dialog cu Sabin Gherman: „Vine o gașcă, dă țara asta de toți pereții și gat… […]

  4. […] Ramona Ursu în dialog cu Sabin Gherman: „Vine o gașcă, dă țara asta de toți pereții și gat… […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: