„Zi de zi, aici vom fi!” Amy Craus: „PSD-ALDE sigur nu au învățat nimic, ei nu concep că noi existăm”

Ramona Ursu: „Zi de zi, aici vom fi!” nu a fost pentru tine doar un slogan din Piața Victoriei. După ce Guvernul a dat Ordonanța 13, „noaptea, ca hoții”, ai fost mereu la proteste. Ce sperai, inițial, să se întâmple și ce mai speri acum? De ce crezi că mai stau oamenii în stradă?
Amy Craus, manager cultural: Am fost și la protestele de dinaintea OUG 13. Sigur, nu sunt naivă și nu aveam așteptări prea mari de la această clică politică dar, în sinea mea, exista speranța că forța Străzii va putea îndrepta măcar o mică parte din efectele neparticipării la vot. Mai exact, speram la mai multe demisii. În realitate, când nu visam, știam că mafioții ăștia care au așteptat un an de zile să se cațere în fruntea țării nu vor pleca nici morți, pentru că trebuie să plătească serviciile aduse de sponsorii și susținătorii lor, de prin pușcării și nu numai…

În acest moment, sper ca Strada să rămână fermă și sper să găsim un lider cu care să putem forma un partid care să ne reprezinte pe noi, cei care nu am votat PSD sau nu am votat din lipsa opțiunilor sau din pură ignoranță. Sper că românii au înțeles foarte bine cât de importantă este politica și cum ne poate influența viețile dacă nu ne implicăm. Pornind de la această speranță a mea aș îndrăzni să cred că nu vom abandona lupta și că ne vom concentra asupra unor acțiuni comune care să poată anihila această ciumă roșie.

R.U.: Povestește-mi trei momente care te-au emoționat cel mai mult în Stradă.
A.C.: Eu sunt foarte ușor de impresionat. N-aș putea să mă rezum la doar trei momente, dar pot să-ți spun ce mi-a rămas în minte zile întregi. Un bătrânel care stătea cuminte cu o coală A4 scrisă de mână, caligrafic. L-am postat și pe pagina de Facebook. Un alt moment a fost când familia Scânteie, victime Colectiv, a fost la proteste atât în București, cât și la Bruxelles, unde Sanda Scânteie a mai suferit o operație.

Iar un alt momet emoționant care persistă în mintea mea este implicarea domnului Mihai Șora, cu tot cu mesajele dumnealui de încurajare. Îmi spunea cineva din USR, zilele trecute, că este un fel de Sfânt și așa vreau eu să-l păstrez în inima mea. De altfel, l-am tot căutat ca să-l îmbrățișez, dar n-am avut noroccul să-l întâlnesc. În schimb, am întâlnit, accidental, niște oameni pe care nu-i mai plac, dând dovada că sunt niște oportuniști care folosesc orice ocazie sau situație dramatică sau mai puțin dramatică pentru a se promova.

R.U. Dar te-a dezamăgit ceva în Piață?
A.C.: Ce m-a dezamăgit am spus mai sus și completez cu faptul că artiști cu notorietate sau chiar persoane publice au „protestat” doar pentru un selfie. Cam asta ar fi marea mea dezamăgire și singura. Aș fi vrut ca unii dintre ei să fie mai implicați și să-i ajute și pe fanii lor să înțeleagă mai bine sensul protestelor noastre.

R.U.: Cum ai privit reacțiile politicienilor aflați la putere în timpul protestelor? Crezi că au învățat ceva din această mobilizare fără precedent a oamenilor sau trebuie să ne așteptăm oricând ca istoria să se repete?
A.C.: După părerea mea, reacțiile politicienilor nu au existat. Nu poți numi reacție niște zvâcniri nervoase exprimate ilogic. Singurii care au reușit să se exprime sunt cei de la USR. Din păcate, ei nu au forță și nici nu au fost suținuți de celelalte partide din opoziție. PSD-ALDE sigur nu au învățat nimic, pentru că ei nu concep că noi existăm și că au de-a face cu o societate care este peste nivelul lor intelectual. Ei se raportează la acei oameni care reprezintă electoratul lor și pe care i-am văzut la protestul de la Cotroceni. De altfel, nici nu le pasă. În schimb, cred că USR și, poate, chiar și PNL au înțeles foarte bine ce au de făcut și unde trebuie să ajungă cu reforma propriilor partide, ca să poată câștiga electorat. Rămâne să vedem cum acționează, la propriu, ca să fim siguri că au înțeles ceva.

R.U.: Ce crezi că îi lipsește Pieței? Un lider, un plan anume de a acționa mai departe?
A.C.: Da, un lider. Până la un anumit punct nu era necesar, dar de acum, de când trebuie să găsim soluții, se impune. Unii îl indică pe Ciloș și, da, eu cred că el este cel mai potrivit. Nu am înțeles exact care este planul dumnealui, dar dacă trebuie sprijinit în vreun fel, suntem deja foarte mulți cei care s-au oferit să-i fie alături.

R.U.: Încă se mai cere în Piață „Demisia!”, asta și după ce fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, inițiatorul Ordonanței 13, a demisionat. Pe „lista neagră” a protestatarilor mai sunt premierul Grindeanu, dar și Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, cei care conduc Camera Deputaților, respectiv Senatul. Acești conducători nu au demisionat atunci când în stradă erau 600.000 de oameni, în toată țara. Ce șanse crezi că mai există să renunțe acum la funcții?
A.C.: Nu cred că vor pleca. Avem o inițiativă prin care încercăm să forțăm. Mai precis, am compus un fel de Proclamație, pe care o circulăm în online, încercând să adunăm revendicările românilor. Sunt câțiva pași de urmat și sperăm că putem forța plecarea lor, în mod legal. Nu sunt sigură de reușita acestui demers, dar merită să luptăm până în pânzele albe și prin toate mijloacele pe care le găsim.

R.U.: Să presupunem că Guvernul Grindeanu demisionează. Cel care are dreptul să propună un alt Guvern este tot PSD, partid care a primit cele mai multe voturi, în decembrie 2016. S-ar schimba, astfel, niște oameni, care vor respecta, însă, același plan de guvernare al partidului. Ce ar rezolva acest lucru pentru România? Sau crezi că alegerile anticipate ar fi o soluție?

A.C.: Nici nu vreau să mă gândesc la un alt guvern PSD. Pentru mine nu este o soluție. Am tot spus că anticipatele sunt variant mea și sunt convinsă că PSD-ALDE vor dispărea definitiv. Prietenii mei, și nu numai ei, nu sunt de aceeași părere, dar eu am dreptul să cred în asta. La baza afirmației mele stă argumentul „României trezite”.

R.U.: S-a spus despre Piața Victoriei că e plină de „sorosisti”, de „iohannisti”, de „ONG-iști”, de „tehnocrați”, folosindu-se acești termeni în discursurile politicienilor aflați la putere, dar și în mesajele propagate de presa supusă acestora, în scop manipulatoriu. Cum pot lupta protestatarii, dar nu numai ei, cu astfel de dezinformări? Facebook, un spațiu liber, este o soluție pentru o informare corectă, dar ajunge mesajul și în „bula” care trebuie sau rămâne tot în cea a oamenilor care știu deja adevărul?
A.C.: În unele cazuri, informațiile corecte au ajuns și în „bula” aceea, dar numai dacă persoana care a transmis-o a fost una apreciată sau credibilă. Categoria „telespectatorilor”, așa cum i-a numit domnul Pleșu pe cei care nu gândesc cu capul lor, ci asimilează ce li se spune la televizor, este pierdută. Nici nu merită efortul de a încerca să le explici, pentru că nu pot, pur și simplu, să accepte un alt adevăr decât cel pe care l-au învățat pe de rost. Lupta ar putea continua doar cu instituțiile care ar trebui să reglementeze felul în care presa își face treaba. Altă soluție nu văd.

R.U.: Tot politicienii aflați la putere, precum și susținătorii lor, vorbesc despre o Românie dezbinată. Tu cum o vezi?
A.C.: În cazul meu este mai simplu. Mă simt confortabil, pentru că în familia mea nu există divergențe de opinii. Au plecat niște „prieteni”, pe care nu-i regret, după ce au strigat în gura mare părerea lor proastă spre oribilă despre mine. Îți dai seama că eu credeam, în tot acest timp, că ei mă iubesc când, de fapt, realitatea era cu totul alta. Deci, lumea aia gri și supărată pe viață și pe toată lumea nu a fost și nu se poate uni cu lumea asta creativă, deșteaptă, veselă, altruistă, vie. Dar nu este vina nimănui că există această dezbinare și asta nu este de ieri, de azi. Este o opțiune personală. Ei aleg să fie singuri, de egoiști ce sunt.

R.U.: Gestul președintelui Klaus Iohannis de a veni printre protestatari, în semn de solidaritate cu credințele acestora, a fost sancționat public de anumite voci. Tu cum l-ai privit?
A.C.: Eu îl așteptam. Bine a făcut că ne-a arătat ceea ce spunea și în campania electorală și anume că principiile nu se negociază (cu alte cuvinte, dar cam așa…). Pe urmă, el este reprezentantul poporului și noi ne-am bucurat că am primit acest semnal de la cel pe care l-am votat. În general, orice acțiune sau atitudine atrage și critici, dar eu sunt la aplauze în acest caz.

Proclamația dezbătută pe grupul de Facebook Partidul Rezist
1. Modificarea Constituției României cu privire la dreptul Guvernului de a emite Ordonanțe de Urgență, astfel încât guvernul să poată emite Ordonanțe de Urgență doar în cazul unor calamități naturale majore si in caz de razboi, precum și interzicerea persoanelor cercetate penal de a ocupa funcții publice.
2. Modificarea legii votului astfel încât președintele camerei deputaților, președintele senatului și avocatul poporului să fie aleși prin vot direct.
3. Modificarea legii electorale, astfel încât votul să fie valid doar la o participare a 50 + 1 din populația cu drept de vot. Implementarea unui sistem de vot modern, facil.
4. Modificare legilor electorale, în sensul în care votarea pe liste să nu mai fie permisă. Introducerea votului uninominal.
5. Modificarea legii votului astfel încât numărul de mandate de parlamentar, președinte de Consilii Județene, primar să fie limitat la maximum două.
6. Modificarea criteriilor de numire a C.C.R. și C.N.A.
7. Implementarea rezultatului Referendumului care a decis Parlament bicameral cu 300 de parlamentari.
8. Legiferarea dreptului cetățenilor de a propune legi la 100 000 de semnături într-o petiție.
9. Modificarea legii referendumului cu privire la demiterea Președintelui, astfel încât dacă demiterea lui este respinsă, automat Parlamentul să fie dizolvat.
10. Depolitizarea funcțiilor publice și ocuparea lor prin concurs.
11. Înăsprirea sancțiunilor pentru fapte de corupție și faptele associate corupției.
12. Instituirea unei amenzi penale, egala cu 50% din prejudiciu și recuperarea prejudiciului, în totalitate. În cazul în care amenda nu este achitată în termenul stabilit se va transforma în pedeapsă cu închisoarea.
13. Eliminarea imunității parlamentare.
14. Modificarea legislației de mediu și introducerea de pedepse cu închisoarea pentru defrișări și majorarea amenzilor pentru poluare.
15. Demisia Guvernului Grindeanu, a președinților Camerei Deputaților și Senatului.

Interviuri recomandate:

Ramona Ursu în dialog cu Gabriel Liiceanu. „Să-i ținem sub lupă”

Ramona Ursu în dialog cu Sabin Gherman: „Vine o gașcă, dă țara asta de toți pereții și gata?”

Ramona Ursu în dialog cu Paul Dragoș Aligică: „Votul liber nu dă un cec în alb nimănui. A fost votat un program de guvernare, nu o schimbare de regim”

„Soroșista” din Bruxelles. Ramona Strugariu: „Oamenii au ieșit în stradă cu steagul UE, nu pentru o gubernie rusească”

Ramona Ursu

Ramona Ursu

Ramona Ursu e ziaristă. Din convingere. Adoră să scrie. Să vorbească. Să descopere. Dar mai ales să-i asculte pe oameni.
Ramona Ursu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: