Zero ești atunci când minți, domnule Grindeanu!

„PSD! PSD! PSD!” Probabil că îți sună cunoscut. Așa au strigat niște bieți oameni, mânați de la spate pe străzile Târgoviștei, la defilarea unui partid ca ciuma roșie. Probabil că îți sunt cunoscute și furia, și revolta, și mila, și deznădejdea, și tristețea, și mirarea, și iarăși furia. Nu înțelegi nici tu cum de-i posibil ca în lumea asta a ta, în care crezi că adevărul e mai ușor de găsit, în care simți libertatea zvâcnind în mâinile tale, în care știi că dreptatea ți-o poți face și singur, în care nu mai ai ochii închiși cu forța, nici gura astupată de-o mână de nebuni, să nu vrei să vezi nimic din ce e de văzut. Să nu vrei să auzi nimic din ce-i de auzit. Să nu vrei să trăiești. Să-ți trăiești și tu viața ta, bună, rea, așa cum o fi ea. Dar s-o trăiești așa cum îți dorești.

„Victorie! Victorie! Victorie!” Și cuvintele astea probabil că îți sunt cunoscute. Tot ei le-au strigat. Acei bieți oameni adunați de prin case, înghesuiți în autobuze de domnu’ primar, înarmați cu pancarte de la partidul roșu, împinși în stradă să strige pentru un guvern de marionete manevrate de un condamnat la pușcărie.

Ți-e imposibil să înțelegi așa ceva, nu? Să ieși în stradă și să strigi „Victorie!” pentru un condamnat la pușcărie. Să ieși în stradă și să strigi „Victorie!” pentru un individ angajat toată viața la stat, care nu își poate justifica nici măcar casa în care trăiește. Să ieși în stradă și să strigi „Victorie!” pentru o grupare de politruci care huzuresc pe munca ta. Să ieși în stradă și să strigi „Victorie!” pentru încă un colț de pâine, pe care niște indivizi puși numai pe rele, pe călcat în picioare democrație, stat de drept, vieți de oameni ți-l aruncă doar pentru a-ți mai împinge suflarea cu câteva zile.

Să ieși în stradă și să strigi „Victorie!” pentru un Guvern pe care l-ai primit frumos în casa ta, l-ai pus la masă lângă familia ta, i-ai dat camera pentru oaspeți, iar el, noaptea, ca hoții, ți-a dat o bâtă direct în moalele capului, ți-a furat banii, ți-a umilit nevasta, ți-a speriat copiii. Și a fugit. Degeaba l-ai prins, ți-a aruncat în față niște mărunțiș din tot ce ți-a furat, dar ai rămas năucit, cu nevasta tremurândă, copiii speriați, casa răscolită, liniștea spulberată, înspăimântat că o să se întoarcă într-o altă noapte, tot ca hoții. Și s-ar putea ca în noaptea aceea să nu mai scapi. Să ieși în stradă și să strigi „Victorie!” pentru așa ceva!

„Vreți o Românie normală? Vreți ca abuzul să nu se mai întoarcă în România? Vreți o Românie mândră și demnă? O vom face! Noi, PSD, suntem cu țara și cu românii!” Asculți și te crucești. Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene și deputat PSD, vorbind în sloganuri la același miting organizat la Târgoviște de partidul unic. Și după ce te crucești, îți dai seama că așa stă treaba în țara ta. Că așa merg lucrurile. Că așa sunt păcăliți oamenii. Așa sunt scoși la vot. Așa pun și ștampila acolo unde trebuie. Așa faci să strige în stradă „Victorie!” mii de bătrâni, de bolnavi, de săraci. Cu minciuni învelite bine în cuvinte pompoase. Cu răscolirea unor sentimente amare despre o Românie jefuită și batjocorită, zeci de ani, de o clasă politică ticăloasă. Așa se face treaba bună pentru partid. Minți, calci suflete-n picioare, minți, mergi mai departe, minți.

Și dacă tot vorbim despre minciună în stare pură, o lecție ne-a dat-o, acum câteva zile, premierul Sorin Grindeanu. Prezent pe ecrane, șeful Guvernului a repetat de câteva ori într-o singură emisiune că anul trecut, când Palatul Victoria era condus de Dacian Cioloș, România a primit zero lei din bani europeni. Zero!

„V-am spus că e destul de ambițios acest program, iar 22 de miliarde de lei, cât am prevăzut în bugetul de anul ăsta, din atragerea de fonduri europene, e un lucru ambițios față de zero anul trecut. Da? Poate la unii pare ireal”.

Nu, domnule premier, nu pare ireal. Sau, cel puțin, nu ar fi ireal, dacă nu ați clădi așa o promisiune pe o minciună. Și asta pentru că, așa cum arată execuția bugetară pentru anul trecut, în timpul guvernării tehnocrate, țara noastră a primit de la Uniunea Europeană șapte miliarde de euro. Datele sunt trecute și în Raportul de Guvernare privind Portofoliul Fondurilor Europene, dar și pe site-ul Ministerului Finanțelor.

Adevăruri, în schimb, domnule Grindeanu, sunt prezentate în recentul Raport de Țară făcut public de Comisia Europeană. Experții de la Bruxelles ne avertizează că Guvernul PSD-ALDE va depăși, anul acesta, limita maximă admisă pentru deficitul bugetar, prevăzută în Tratatul de la Maastricht, și va ajunge la 3,6% din PIB, față de 2,6%, cât a fost în timpul tehnocraților. Același raport mai arată că, având în vedere măsurile populiste luate de actuala Putere, creșterea economică estimată de Guvern, de 5,2%, va fi imposibilă. Comisia Europeană indică doar una de 4,4%.

Continuarea acestui text poate fi citită pe site-ul publicației Revista 22.

Interviuri recomandate:

Ramona Ursu în dialog cu Gabriel Liiceanu. „Să-i ținem sub lupă”

Ramona Ursu în dialog cu Sabin Gherman: „Vine o gașcă, dă țara asta de toți pereții și gata?”

Ramona Ursu în dialog cu Paul Dragoș Aligică: „Votul liber nu dă un cec în alb nimănui. A fost votat un program de guvernare, nu o schimbare de regim”

„Soroșista” din Bruxelles. Ramona Strugariu: „Oamenii au ieșit în stradă cu steagul UE, nu pentru o gubernie rusească”

„Zi de zi, aici vom fi!” Amy Craus: „PSD-ALDE sigur nu au învățat nimic, ei nu concep că noi existăm”

Ramona Ursu

Ramona Ursu

Ramona Ursu e ziaristă. Din convingere. Adoră să scrie. Să vorbească. Să descopere. Dar mai ales să-i asculte pe oameni.
Ramona Ursu

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: