Ramona Ursu în dialog cu Vladimir Tismăneanu: „PSD are oroare de statul de drept, domnia legii îi repugnă”

Ramona Ursu: Domnule profesor Tismăneanu, deși sunteți plecat din România, în SUA, sunteți la curent cu ceea ce se întâmplă în țară. Cum ați privit rezultatul alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, când PSD a obținut un scor zdrobitor? Vă așteptați să înceapă atât de repede o politică agresivă față de Justiție?
Vladimir Tismăneanu: Totul prevestea o asemenea turnură. Dorința de revanșă și rapacitatea nestăviltă au fost și rămân formula existențială a cestui partid, adevăratul succesor al nomenclaturii comuniste. Deci nu sunt uimit. Ceea ce nu mă face mai puțin indignat și revoltat.

R.U.: Ordonanța 13 a fost dată „noaptea, ca hoții”, la foarte puțină vreme după învestirea Guvernului, dar mai ales în contextul în care începuseră deja proteste, iar președintele Iohannis asistase la o ședință de guvern, tocmai pentru a se asigura că o astfel de ordonanță nu va fi exista. Pe ce credeți că a mizat PSD atunci când a decis să dea ordonanța cu orice chip?
V.T.: Pe șoc, pe faptul că oamenii nu vor crede că o asemenea nerușinare este posibilă, pe absența unor reacții coerente din partea celor care formează opoziția parlamentară. S-a născut, spre stupoarea lui Dragnea și a marionetei sale Sorin Grindeanu, o reacție civică de o imensă amploare. Acești ipochimeni acționează iresponsabil, pentru că le este străină chiar ideea responsabilității. Sunt cinici, corupți și clientelari. Își închipuie că toți suntem precum ei.

„Modelul organizațional al PSD este cel construit de Iliescu în prelungirea PCR”

R.U.: Deși protestele care au făcut înconjurul lumii nu s-au oprit nici acum, în martie, PSD pare să nu se fi potolit din atacurile asupra Justiției. Să nu uităm de senatorul Șerban Nicolae, care a revenit, de data aceasta în Parlament, cu niște amendamente mai dure decât cele din Ordonanța 13. Cum interpretați o astfel de politică a PSD, prin care cetățenii sunt practic sfidați?
V.T.: Este politica totalitară a disprețului pentru individ ca persoană morală și ca persoană juridică. Pesediștii au, de fapt, oroare de statul de drept, domnia legii le repugnă și îi înspăimântă. Asta au învățat ei de la fostul ideolog ceaușist Ion Iliescu, cum să se strecoare mai eficient, cum să acapareze mai mult, cum să controleze mai puternic mass-media. Trăiesc în minciună și vor să impună minciuna ca practică politică dominantă.

R.U.: Atât când s-a dat Ordonanța 13, cât și când Șerban Nicolae a depus în comisia parlamentară amendamentele privind grațierea, Dragnea a declarat fie că Guvernul, parlamentarii au dreptul să facă ce cred, fie chiar că nu e de acord cu măsurile acestora. În Stradă se cere și demisia lui Dragnea, asta pentru că se știe că unul dintre beneficiarii unei astfel de schimbări legislative este chiar el. De ce credeți că joacă șeful PSD rolul „băiatului bun”?
V.T.: Liviu Dragnea este un infractor, un om pentru care legea este făcută din plastilină, un personaj nimerit în fruntea corporației mafiotice numită PSD pentru că și-a convins camarazii că îi poate proteja și le poate oferi imense profituri. Nu cred că există „băieți buni” ori „fete bune” în acel viespar. Toți sunt plăsmuiți după chipul și asemănarea unor Năstase și Ponta.

R.U.: PSD pare să își asume eșecuri electorale uriașe prin faptul că are un lider condamnat la închisoare, care a provocat manifestațiile din ultimele luni. Reacțiile critice față de Liviu Dragnea din partea altor membri ai PSD sunt aproape inexistente. De ce credeți că și-ar asuma toți membrii partidului problemele penale ale unui singur om?
V.T.: Modelul organizațional al PSD este cel construit de Iliescu în prelungirea PCR. Există așadar un bolșevism rezidual acolo, chiar dacă nu unul al năzuințelor și al obsesiilor ideologice. PSD este o entitate care rămâne extrem de centralizată, disciplina este impusă de sus în chip draconic, cum s-a văzut de atâtea ori. Cine este în fruntea partidului beneficiază, se vede cu ochul liber, de consimțământul și de sprijinul „bazei”.

R.U.: Credeți că Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, primul condamnat la închisoare și judecat în alt dosar, al doilea inculpat, oamenii care conduc partidele aflate la guvernare (PSD-ALDE), se vor opri din atacurile asupra statului de drept? Sau vor încerca să facă toate schimbările legislative, cu orice chip, chiar și cu riscul de a pierde puterea?
V.T.: Nu am nicio îndoială că ambii vor persista în aceste atacuri împotriva statului de drept. Ceea ce slăbește coaliția penalilor este ceea ce numesc formarea unei clase civice, dincolo de mai vechile despărțiri, dispute și divergențe ideologice.

Jocurile nu sunt făcute, există întotdeauna speranță, justificată istoric, că o largă mișcare de solidaritate civică poate dejuca aceste malefice și obscene scenarii.

R.U.: Ținând cont de numărul uriaș de participanți la proteste, dar și de durata acestora, la ce credeți că se poate ajunge în societate dacă Guvernul sau Parlamentul vor modifica legile în favoarea corupților? Ne putem aștepta la acte de violență? Până acum, manifestațiile au avut ca mesaj unic „fără violență”.
V.T.: Violența nu ar rezolva nimic, ba chiar, dimpotrivă, ar aduce argumente pesediștilor și ar bloca, pentru o perioadă nedeterminată, reformele reale, necesare corpului politic asemeni apei și aerului. Dar nu am văzut indicii de asemenea natură și nu cred că, în pofida basmelor pesediste, opoziția civică ar fi ispitită de confruntări violente.

„O asemenea democrație este mereu primejduită”

R.U.: După ce a anunțat organizarea unui referendum, pentru a consulta populația în privința luptei anticorupție, președintele Klaus Iohannis a precizat: „Cu referendumul am lăsat-o mai uşor, pentru că societatea s-a exprimat foarte clar prin protestele care au avut loc şi care au loc în continuare”. Cum vedeți această măsură?
V.T.: Domnul Iohannis cunoaște mai bine decât mine, evident, starea de spirit a cetățenilor. În plus, acest gen de acțiuni mai mult sau mai puțin plebiscitare nu se pot substitui competiției electorale. Cred că președintele s-a poziționat clar în bătălia politică actuală și că vom mai vedea intervenții semnificative din partea sa.

R.U.: Cum ați caracteriza o democrație în care cetățenii trebuie să își păzească, zi și noapte, țara, astfel încât conducătorii ei să nu distrugă chiar cele mai importante reguli ale democrației, una dintre ele fiind o Justiție corectă? 
V.T.: O asemenea democrație este precară și mereu primejduită. Aici este miezul problemei, absența unui consens asupra binelui comun, faptul că o formațiunie politică (includ în acest concept și ALDE) batjocorește normele și procedurile democratice. 

R.U.: Cu un astfel de Guvern, de Parlament, ce șanse are România să își mai privească în ochi partenerii din UE, din NATO, la discuțiile, negocierile pe diverse teme. Cât credeți că au afectat, în ultima perioadă, deciziile liderilor țării relațiile internaționale?
V.T.: Semnalele venite dinspre UE și NATO sunt limpezi: credibilitatea democratică a României este grav afectată de acțiuni mafiotice și manopere dolosive. Dar România nu se reduce la aceste grupari. Sunt destule forțe în țară care să poată ține piept restaurației feseniste, pentru că așa văd eu ceea ce se petrece. Important, chiar decisiv, este să nu ne resemnăm cu situația de moment, să menținem presiunea civică, să rezistăm consecvent, non-violent și convinși că vom învinge.

Ramona Ursu

Ramona Ursu

Ramona Ursu e ziaristă. Din convingere. Adoră să scrie. Să vorbească. Să descopere. Dar mai ales să-i asculte pe oameni.
Ramona Ursu

1 Comment

  1. […] asta, oricât ar oripila populația. Asta nu înseamnă ca lumea să stea în expectativă. De asta au fost protestele, de asta au fost avizele negative de la CSM, reacțiile individuale sau asociative ale […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: