Cât de mişto suntem în realitate. Comparativ cu Facebook

Weekend-ul trecut, ieşind într-un mall, am descoperit că, atunci când fac o haltă la H&M şi merg să probez lucruşoarele în cabină, abia mă obişnuiesc cu înfăţişarea din oglindă: mi se pare că am avut un curaj inconştient ieşind cu mutra aia afară din casă. Pe de altă parte, dacă trag pe dreapta la Zara, mi-e mai mare dragul să mă holbez în oglindă. Nu ştiu unde sunt făcute oglinzile ăstora, sau cum au aranjat ăia lumina, dar aşa gigea e reflectată mutra mea acolo că, uneori, parc-aş intra în cabina lor doar ca să-mi calibrerz self-esteemu’. Chiar mă gândeam ce mişto ar fi dacă hainele de la H&M le-aş putea proba la Zara şi hainele de la Zara le-aş putea plăti la H&M…
Dar nu se poate.
Nu se poate şi pace!

Buuun. Acestea fiind zise, m-am întrebat care să fie totuşi mutra mea adevărată? O parte dintre voi, care aţi citit „Unul, nici unul şi o sută de mii”, de Luigi Pirandello, ştiţi ce dificil e să extragi în mod nepărtinitor adevăratu-ţi chip şi să spui lumii: „Iaca, ăsta sunt eu, nici mai mult, nici mai puţin”.

Ceilalţi ar putea afla citind cartea. Merită.

Okey. Deci, care să fie mutra mea originală, am vrut eu să aflu. După ce m-am verificat pe îndelete, asta-i concluzia la care am ajuns: că-mi place sau nu, înfăţişarea reală ar înclina mai mult către imaginea returnată de oglinda de la H&M decât către aia gigea de la Zara.
Cu alte cuvinte, sunt mai naşpet în realitate decât în poze.

Pfffoa, ce descoperire epocală! Cu această observaţie în minte, am trecut la pozele de pe Facebook, unde am făcut iar nişte cercetări. Şi am ajuns la următoarele concluzii:

1. În general, persoanele de pe Facebook postează fotografii cu ele care sunt tot atât de reprezentative pentru realitate pe cât este Daniel Craig, în viaţa de zi cu zi, pentru James Bond. Sau Angelina Jolie pentru Lara Croft. Sau Michael Jackson pentru un alb. Sau PSD pentru poporul român.
2. Mai toate fotografiile sunt aranjate şi dichisite. Totuşi, amatorii de anticariate vor descoperi printre ele şi câteva nestemate în care X e tag-uit. Ei bine, pozele în care X e tag-uit sunt ceva mai apropiate de realitate decât restul.
3. Mult mai apropiate de realitate sunt cele în care X apare în fotografiile de pe conturile altor persoane, dar nu e menţionat cu nume şi prenume, fiindcă a avut prevederea să şteargă etichetarea.
4. Dacă, într-un calup de 100 de fotografii, 95 dintre poze sunt mişto, iar cinci mai puţin mişto (suntem eleganţi), alea cinci sunt cele mai concludente.
5. Dacă din alea cinci mai puţin mişto, una din ele este şi mai naşpa decât celelalte patru, atunci aia este şi mai conformă cu brutalitatea vieţii nefardate.
6. Dacă acea poză naşpa din cele cinci figurează şi ca poză de profil, înseamnă că persoana din spatele contului este bine-mersi la casa ei, n-o mai interesează nimic şi nu-i mai arde de nimic în această viaţă. În afară de serialul „Suleyman”. Şi „Acces direct”.
7. Dacă o persoană are pe Facebook doar poze cu căţei, purcei, inimioare, curcubee, peisaje şi citate – înseamnă că ai a face cu o persoană fascinantă, a cărei prezenţă îţi va tulbura sufletul. Numai că tu nu vrei să ţi se tulbure sufletul. Ţi-e bine aşa cum eşti.
8. Dacă o persoană îşi face selfie-uri în oglindă, înseamnă că e oglinda de la Zara. Dacă este oglinda de la H&M, înseamnă că persoana a repetat selfie-ul până ce oglinda s-a transforma în oglinda-oglinjoară de la Zara.
9. Dacă o persoană îşi face selfie-uri şi insistă pe o anumită parte a corpului, e recomandat ca, atunci când te întâlneşti cu ea, să îţi opreşti privirea doar asupra acelei părţi extrem de vizibile în selfie-uri. Dacă te uiţi în altă parte, o faci pe răspunderea ta.
10. Dacă o persoană se fotografiază citind cărţi, înseamnă că citeşte cărţi doar când îşi face poze.
11. Dacă o tipă aflată într-un club e surprinsă de fotograf veselă, râzând cu gura până la urechi, înseamnă că nu e aşa.
12. Dacă un bărbat e surprins într-un club râzând, cu mâinile în sus sau cu mâinile după gâtul unor amici, înseamnă că e beat. Dacă nu e, înseamnă că râde la gândul că va fi în curând.
13. Dacă în locul unei persoane apar într-o fotografie degetele de la picioare, număraţi-le cu atenţie: s-ar putea să fie doişpe sau paişpe. Altfel, niciun om zdravăn la cap n-ar posta asemenea tâmpenii.
14. Daca o tipă are un album în care păstrează pentru sufleţelul ei un maldăr de poze cu propriile unghiuţe false, înseamnă că e o persoană care iubeşte sarcasmul şi urăşte tot ce e fals în viaţă.
15. Dacă un tip apare într-o fotografie în timp ce coboară din maşină, avem mai multe opţiuni: 15a. Dacă tipul e naşpa, iar maşina e mişto, se obţin mai multe like-uri dacă tipul stă în maşină. 15b. Dacă tipul e mişto, iar maşina naşpa, înseamnă că şi maşina e mişto.
15c. Dacă tipul e naşpa şi maşina e naşpa, o poză cu livada cu meri de la mamaie e mult mai potrivită.
14d. Dacă tipul e mişto, maşina e mişto, iar voi sunteţi singure, să ştiţi că tipul naşpa cu maşină naşpa abia aşteaptă să îi scrieţi!
16. Diferenţa dintre fotografiile de pe Facebook şi înfăţişarea adevărată e relevantă şi în ce priveşte comportamentul pe Facebook vs. real life. În acest sens, gradul de implicare în viaţa socială, dragostea faţă de animale şi atitudinea de revoltă faţă de nedreptăţile care ne înconjoară sunt tot atât de veritabile ca şi fotografiile postate la profil. În cel mai bun caz.

Yupiiiiii!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: