Când Bacalbaşa îl întâlneşte pe Bichineţ. O poveste cu tâlc şi tiriplici

Ieri, deputatul Nicolae Bacalbaşa – aflat la tribuna Parlamentului – s-a referit la Raluca Turcan ca “Gurgan, Curcan”, apoi i-a spus unei colege din sală:

-Dă cu labele, vezi că faci fractură.

Puţin mai târziu, zglobiul Bacalbaşa s-a adresat deputatului Corneliu Bichineț şi i-a spus că Vasluiul e celebru pentru violuri şi discursuri bune. Replica lui Bichineț
a fost şi ea la înălţime:

-Aţi trecut de multe ori, stimate domnule scriitor, prin judeţul Vaslui şi nu v-a stricat nimeni rozeta.

Bacalbaşa e un personaj trist.

Se spune despre unii că-s urâţi, dar proşti. Despre acest deputat e de ajuns să spui că îl cheamă Bacalbaşa, deoarece, dacă o fotografie vorbeşte cât o mie de cuvinte, aşa se petrece şi cu imaginea care întruchipează acest personagiu. E genul ăla de trist care se crede glumeţ, ceea ce, pentru un om înzestrat cu simţul ridicolului, e deprimant.

Cred că cineva, în copilărie, observând că nu-l bagă nimeni în seamă în curtea şcolii, l-a luat deoparte şi şi-a bătut joc de el zicându-i că, dacă îşi va lăsa mustaţă când va fi mare, va avea un umor straşnic printre proşti.

-Micuţule Bacalbaşa, trebuie să-i fi zis acest binevoitor, ţara noastră musteşte de proşti. Ştii tu asta?

-Da, nenea, am auzit.

-Dar tu, băiatule, te-ai născut cu un mare talent: acela de a depista proştii din România.

-Cum aşa, nenea?

-E foarte simplu: când vei fi mare şi-ţi vei lăsa mustaţă, să te apuci să spui glume. Glume de vidanjor, glume nesărate, glume pentru cimpanzei.

-Dar, nenea, de ce doar din astea?

-Pentru că atât te va duce capul pe tine, băiete, d-aia. Şi pentru că umorul tău de mahala va prevala aşa de mult asupra orice altceva vei deveni tu, că dac-ai rosti de pe-un caiet de dictando un citat de Oscar Wilde, în gura ta ironia lui ar suna ca o glumă de doi lei spusă de un şomer cu patru clase pretenarilor cu care împarte un pet de Bucegi şi sparge seminţe de bostan pe treptele din faţa blocului.

-Şi ce va trebui să fac ca să depistez proştii?

-Va fi bostan la ureche, Bacalbaşule: să nu te abaţi de la menirea ta de umorist fără umor şi să ai grijă să delectezi neîncetat auditoriul cu glumele tale ieftine şi amuzante ca o mustaţă bleagă atârnată pe o mutră tristă. Oricine va râde la ele, va fi un prost. Nu vor trebui teste suplimentare de inteligenţă ca să te convingi, nu. Glumele tale vor fi de ajuns pentru a depista prostia de nesuportat care zace în români. Ai rostit gluma, X a râs la ea, e prost şi nu mai e nimic de făcut, fiindcă unul care a râs la o glumă de-a ta, e prost pe vecie, cu patalama. Iar tu, dacă îţi iubeşti patria, pentru binele ei, va trebui cumva să te dispensezi de acest prost căci, dacă vreodată îţi va trece prin cap să candidezi pentru o funcţie de deputat în Parlament, specimenul ăsta care se hlizeşte la glumele tale de vidanjor te va vota şi va fi groaznic pentru prestigiul Parlamentului României.

Dar Nicolaie Bacalbaşa este astăzi în Parlamentul României, fiindcă a ignorat sfatul de bună credinţă al celui care a dorit să îl ajute în copilărie. Pe el şi ţara în care s-a născut.

Şi cum cu un Bacalbaşa nu se face primăvară pentru decredibilizarea imaginii Parlamentului, lui I se alătură glorios şi acest Bichineţ:

– Aţi trecut de multe ori prin judeţul Vaslui şi nu v-a stricat nimeni rozeta.

Bichineţ, un lucru e cert în cazul tău: inteligenţa şi manierele tale au fost împrăştiate de mult timp în rozeta vânturilor.

 

Mihnea Rudoiu
Mihnea Rudoiu

Latest posts by Mihnea Rudoiu (see all)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: