25.000 de like-uri furioase au ieșit ȋn stradă ȋmpotriva deciziei CCR

Decizia CCR de a impune președintelui Romȃniei să o demită pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a stȃrnit un val de indignare printre romȃnii de pretutindeni, mai puțin printre cei care, durȋndu-i ȋn cur de averile de zeci și sute de milioane de euro ale marilor corupți care-și bat joc de tot ce mișcă-n țara asta, vor doar să știe ce a căutat Kovesi la Oprea. Astfel, ȋn ultimele zile, peste 25.000 de like-uri ȋnfuriate, atȃt din țară cȃt și din diaspora, au ieșit pe Calea Facebook pentru a protesta ȋn fața contului online al Guvernului. Ei și-au exprimat indignarea pentru felul mȃrlănesc ȋn care judecătorii CCR au schingiuit prerogativele președintelui Romȃniei.

Printre comentariile virulente care s-au auzit cu această ocazie, unele dintre ele, ce făceau bășcălie de numiții Dăncilă Viorica, Dragnea Liviu, Tărcineau Călin și Dorneanu Valer, au făcut deliciul internetului, fiind primite cu zeci de share-uri și rȃsete ce dovedeau, dacă mai era nevoie, că nici ȋn ceasul al doișpelea, cȃnd țara e pe butuci, nimic nu ȋntrece talentul like-ului romȃnesc de a face haz de necaz de prăpăstia ȋn care mioriticul locuitor al spațiului carpato-danubiano-pontic se va duce dracu’ cȃt de curȃnd…

Ȋn același timp, un număr de cȃteva sute de like-uri romȃnești, neputȃnd ieși, chipurile, pe Calea Facebook, au ieșit din casă sub forma unor persoane ȋn carne și oase și s-au deplasat pȃnă ȋn Calea Victoriei din București, pentru a protesta ȋn fața sediului real al clădirii Guvernului Romȃniei.

Această formă de protest a fost, ȋnsă, descalificată pe loc de trendsetterii și influencerii din mediile de socializare.

– Protestul live, a explicat unul din aceștia, e cea mai ineficientă cale de a pune presiune pe un Guvern ce urmărește subordonarea justiției intereselor meschine politicianiste. Aceștia nu ȋși iubesc țara cu adevărat. Doar mimează implicarea socială autentică. Vă zic imediat de ce! Imaginează-ți că tu, un tip sensibil, care pui la suflet tot ce se ȋntȃmplă ȋn țara ta, ȋn loc a sta la o cafenea, cu un frappe lȃngă mine și două trei cunoștințe cu care să schimbi o vorbă despre golul superb al lui Gareth Bale, te trambalezi zece-cinșpe kilometri ca să ajungi ȋn fața acelei clădiri comuniste, a Guvernului. De ce? Ca să urli ca lupul la lună “Jos Guvernul!” și “Jos labele de pe Justiție!”??? Romȃnilor, treziți-vă,  aia e doar o clădire, nimeni nu te vede, nimeni nu te aude. Ba te trezești și cu un pulan ȋn cap de la jandarmi că strici somnul guvernanților cu țipetele tale isterice. Pe cȃnd, dacă protestezi ȋn fața contului online al premierului, ai acolo moaca lui la poza de profil, care vede cȃt de indignată este mulțimea. Urletele ȋn fața clădirii Guvernului se sting ȋndată ce mulțimea se risipește, pe cȃnd like-ul ȋnfuriat rămȃne ȋn fața contului lui Dăncilă și a doua zi, și peste o lună. Cum mai poți, ca premier, intra a doua zi pe pe pagina de Facebook a Guvernului cȃnd știi că ești ȋntȃmpinat de furia legitimă și de sictirul ȋngrețoșat comprimat ȋn mii și mii de like-uri ȋnfuriate? Spuneți-mi, vă rog! Nu se compară, nu? He, he!

Ȋn zilele următoare, un număr de peste o sută de mii de noi like-uri nervoase sunt așteptate să-și facă apariția pe paginile oficiale ale politicienilor corupți și ȋn mesajele virale dedicate acestora, precum și ȋn pozele amuzante despre aceștia.

Dacă like-urile nervoase vor continua să se ȋnmulțească, e de așteptat, spun specialiștii, ca premierul Dăncilă și președinții Camerei Senatului și a Deputaților să-și ȋnchidă conturile de Facebook și să se retragă din activitatea politică online, pentru a se dedica exclusiv celei din spațiul real al Romȃniei.

Ceea ce ar ȋnsemna o victorie uriașă, ȋn lupta ȋmpotriva corupției, pentru bloggerii și societatea civilă romȃnească din spațiul virtual.

 

(Un text scris de Mihnea Rudoiu)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: